Dec. 4, 2015

*22. јануар 2015, "Врањске" / Осам Светих Сава

ОСАМ СВЕТИХ САВА 

Престижна  награда  Свети  Сава, доскоро додељивана појединцу и установи за изузетна постигнућа  у образовно-васпитном раду, ових дана непотребно губи на смислу и значењу. 
Неки општински "мудраци", са непресушним талентом да приземље све што је вредно и узвишено, донели су одлуку да се од ове године додељује не само једна, ни две, већ чак осам награда Свети Сава. Из хрпе начињене од штанцованих диплома, светосавска диплома биће уручена: најбољем васпитачу, најбољем учитељу, најнаставнику, најученику основне школе, најбољем ученику средње школе, најстуденту, најбољој васпитно- -образовној установи и највероучитељу
(у школама се поред верске наставе, која је изборни предмет, равноправно изучава и грађанско васпитање, али додељивачи признања за то нису марили; они у виду имају само најбољег вероучитеља - најкатихету). Дакле, биће осам "љутих" категорија, на осам ће се делова делити оно што није за овакво дељење и ето нама осам осмина награде Свети Сава. 
Наставе ли са својим генијалностима, локални "добронамчинитељи" ће догодине проширити листу категорија, па ће у скорије време сви просветни радници имати диплому која је до пре пар година вредела јер није била за свачији зид. А коме ће одсад и бити потребно признање које истовремено добијају њих осморо, дванаесторо...?! У ситуацији кад свако може, ја не желим!
Нисам против награде, али сам глас против претварања ове негдашње светиње у карикатуру - знам колеге који просветарски посао не обављају по налогу срца, већ су се полакомили па свој рад прилагођавају критеријумима које је потребно испунити за добијање светосавске награде. Такви су далеко од просветитељства и Светосавља, манипулатори су и шићарџије!
Ипак, култура налаже да свим овогодишњим а многобројним славодобитницима награде Свети Сава унапред честитам на добитку и предложим им да своју осмину дипломе не урамљују. Тужно је кад је рам вреднији од урамљеног.

Миомир Дејановић                                                                                                                           (из текста "Не желим бити у мајмунској свити" / "Врањске", 22. јануар 2015)

Share this page